Sunday , June 26 2022

Столичната община променя отоплението на 30% от домакинствата – България[ad_1]

Столичната община променя отоплението на 30% от домакинствата

Източник:
                                                                                            Nova.bg

С проектите по програма "Life" и ОП "Околна среда" до 3 години трябва да променим към по-екологично отоплението на около 30% от домакинствата. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова след проверката на изпълнението на пилотен проект за монтиране на филтри на сгради, които се отопляват на твърдо гориво в сградата на БКС на район "Красна поляна", предаде Агенция "Фокус".

Кметът на София обясни, че БКС е звеното, което се грижи за чистотата и косенето в район "Красна поляна".

"Всъщност тук започнахме и демонстрирахме пилотния проект, който реализираме заедно с компанията, която дари на Столична община 10 филтъра. Два от тях са разположени тук, останалите 8 са разположени в частни сгради по предложение на районния кмет. Целта на пилотния проект е да се измери и види ефектът от действията на тези филтри. Има сериозни инвестиции за тях. Около 3500 лв. е стойността на всеки един от тях. Очевидно не всяко домакинство може да си позволи такъв филтър, но ефектът е видим. Миналата година само с един такъв филтър беше направено замерване и то показа между 75 и 80% намаляване на излъчваните емисии при отопление с твърдо битово гориво. Очевиден е ефектът, въпросът е как може да се използват. Семейства, които могат да си позволят и имат отношение към чистотата на въздуха, могат да го направят винаги. Въпросът е за останалите семейства. Знаем, че през зимата основен източник на замърсяване на въздуха е отоплението с твърдо битово гориво, ниско качествени въглища, мокри дърва. Какво правим ние? С подкрепата и на правителството и ЕК направихме проучване – около 55 хил. домакинства в София се отопляват на твърдо битово гориво. Те имат съвсем различен социален статус ", каза тя и уточни, че има социално слаби семейства има и такива, които могат да си позволят да правят инвестиции.

По думите й фокусът на Столична община са домакинствата, които нямат достатъчно възможност да правят инвестиции в подмяна на отоплението с по-екологично. "Разработихме два проекта. С единия сме кандидатствали директно към ЕК. Той е по програма "Life", в него участваме заедно с още няколко големи общини в България.

Общата му стойност е над 16,6 млн. евро. Той включва всички общини. Той ще ни позволи като първа фаза пилотно да подкрепим 140 домакинства, като подпомогнем закупуването и преминаването на друг вид алтернативно и екологично гориво ", допълни още Фандъкова. Тя уточни, че става въпрос за газифициране, топлофикация, електричество, печки на пелети.

"Знаете, че имаме друг пилотен проект, който следва да отчетем тази година с предоставянето на 30 печки на пелети. В момента подготвяме големия проект, с който ще кандидатстваме по ОП "Околна среда", който ще позволи увеличаването на помощта за домакинствата ", каза още кметът на София.

Реални решения срещу мръсния въздух

Първи сме по смъртност от мръсен въздух

Софиянци и русенци излизат на протест срещу мръсния въздух

МОСВ: Въглища и брикети, само ако имат сертификат

ЕС съди Германия и още пет страни за мръсен въздух

Фандъкова отрича въздухът в София да е най-мръсен

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

[ad_2]
Source link